Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

V Sloveniji se je dodobra uveljavila običajna, že kar mesečna praksa, da nas bežno preko medijev zgolj seznanijo z dejstvom o ponovnem zadolževanju vlade. Zakaj nov denar pravzaprav potrebujemo se sploh ne ve in očitno to nikogar niti ne zanima; za nekaj se bo že porabil, kajne? Tako zelo smo se navzeli te razvade, kot da gre za kakšno novo vrhunsko športno disciplino s sloganom: VEČ DOLGA IMAŠ, BOLJ SI NAŠ!

Ker je baje obrestna mera tako nizka, da se nam to “splača prav sedaj”, kaj se ve kdaj bo spet takšna izjemna priložnost, da tega trenutka res ne gre zamuditi…; hitijo razlagati priložnostni ekonomisti. Je predsednici vlade ob čestitki za dobro poslušno in servilno delo predsednik ECB ”zmaj” Mario namignil, da še vedno nismo dovolj globoko v dreku, pardon v dolgovih in naj se še kar malo potrudimo?

Že ve zakaj mu je mala državica na sončni strani alp tako ljubka, da bi jo bilo zanimivo imeti v lasti in jo priložnostno izrabljati kot dopustniško kolonijo; St. Moritz je že pravi dolgčas.

Ministra Čufarja tako ponovno pošiljajo na turnejo, tokrat baje zgolj po Evropi, v lov za kapitalskimi plenilci, ki nam bodo dobrovoljno ponujali “svoj poceni” denar. Tudi po njegovi okornih in nerodnih izjavah sodeč, ki ga vsakič znova spravljajo v občutno zadrego, izpade kot nekakšen kurir Lolek, saj je videti, da tudi njemu ni jasno, kaj pravzaprav v tej vlogi počne; ni minister za finance, ampak kvečjemu ministrant. Kot kaže nam bo morda vendarle uspelo izvedeti za misterijozno ime kupca 1,5 milijarde evrov obveznic, tako bomo vsaj vedeli pred kom poklekniti. Le kaj bodo banksterji poleg molčečnosti nad njihovim razkritjem še hoteli za hudičevo kupčijo?

Tako nam na eni strani zategujejo pasove, nas stiskajo za vrat, varčujejo na našem zdravju in sociali, a se hkrati država še kar naprej veselo zadolžuje in veča svoj/naš javni dolg. Res zanimiva logika varčnega in gospodarnega ravnanja, ki meji že na kriminalno dejanje; da se zadolžujemo zgolj za to, da lahko servisiramo kredite, odplačujemo obresti na obresti…no, tudi to daje občutek dela. Kje je glavnica…čaka na naslednje rodove? Nekega dne, ne daleč stran, se bomo zbudili in nas bodo obvestili, da so nas zaplenili, da smo kot država pod hipoteko; nič več ne bo od nje ostalo.

Plenilski rop je že v polnem razmahu, le poglejmo specialne agente iz DUTB kako suvereno razpolagajo z zaseženim premoženjem, najemajo zunanje strokovnjake in nikomur niso dolžni polagati računov, ne pojasnil. Ali nismo hoteli prav tako avtonomno kapitalsko družbo, da bo delala kar bo hotela, samovoljno in brez odgovornosti? Pa smo nam jo plasirali za dobre pare, sedaj se lahko zgolj zgražamo in čudimo temu kar se bo še izcimilo. Slogan DUTB je: “IZ SLABEGA V DOBRO”, a ta velja očitno za izvršne direktorje. Za nas je potrebno slogan ustrezno spremeniti “IZ SLABEGA V SLABŠE”. Plača zgolj enega teh “frajerjev” bi zadostovala za kritje vseh potrebnih primanjkljajev npr. na urgenci v Ljubljani.

Ministrica za zdravje je pobegnila še preden nam je uspela razkazati vso svojo razkošno garderobo. Hitro si je namreč izračunala, da se zgolj z ministrsko plačo in brez moževih poslov ne bo izšlo živeti na visokih petah, ki jih je vajena nositi. Ste od nje pričakovali kaj več, jaz pravzaprav ne! Sedaj pa želi s svojimi absurdnimi pojasnili o pritiskih teh in onih posameznikov ter lobijev, vzbuditi vtis žrtve in premierka, ki bi morala prevzeti soodgovornost za degenerativno stanje na zdravstvenem področju, in pri tem pomaga zavajati javnost. Naj se že enkrat povejo imena in priimki tistih, ki so zdravstveni dobičkarji preko trupel! Ne, da se v nedogled igramo slepe miši in govorimo abstraktno o zdravstveni mafiji. Premierka bi morala od vsakega državljana, ki kaj ve, zahtevati da o tem obvesti ustrezne institucije; pa saj gotovo so imena v določenih krogih že dolgo znana, a ... psssst!

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži