Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Tudi letos smo na kamero zabeležili nezakonito razdeljevanje javnih sredstev FIHO za varovanim obzidjem Doma dva topola v Izoli 19. in 20.11.2012. Bo kdo kaj ukrepal ali se bodo tudi letos vsi odgovorni npr. resorni minister Andrej Vizjak, poslanci in poslanke DZ, predsednik Vlade, predsednik Republike... ponovno sprenevedali?

A letos imamo še dokaz več v mozaiku umazanih iger na srečo. Zadeli smo jackpot! Prejeli smo namreč zanimiv email g. Boruta S. Pogačnika, ki je krovni dokaz stare »dobre prakse«, da se sredstva FIHO delijo po domače kar v Izoli, kjer je bolj prijetno vzdušje in večja domačnost, medtem ko jih za zaprtimi vrati pred radovedneži varujejo plačani varnostniki. G. Pogačnik, sicer javnosti znan kot grafolog in celo sodni izvedenec, ustanovitelj in predsednik invalidskega društva Združenje invalidov-Forum Slovenija (ZIFS), piše svojim kolegom ter (političnim) botrom;

»Spoštovane kolegice in kolegi predsedniki, sekretarji invalidskih organizacij!

V ponedeljek in torek se z našo sekretarko žal, ne bova mogla udeležiti pomembnega sestanka v Izoli. (Sekretarka) zaradi nenadnih težav z dihanjem (posledica težke invalidnosti), sam pa zaradi nujnih dolžnosti na sodišču. Kljub najini odsotnosti, pa vas naprošava, da komisija, ki bo ocenjevala in odločala o investicijskih vlaganjih, končno po 16. letih, naši organizaciji odobri zaprošena sredstva, kajti z največjo težavo smo letos še uspeli dobiti predračun za katerega običajno nepremičninske agencije zahtevajo aro... Lani in predlani ste nam sicer odobrili neka sredstva, ki pa, razen vsote 15.000 evrov, niso nikoli prispela na naš transakcijski račun, ker so bila vedno kasneje izničena. Za letos pa nam prav komisija iz Izole ni odobrila ničesar, čeravno smo opozarjali na nujnost pridobitve lastnih prostorov za izvajanje naših posebnih socialnih programov. Spoštovane kolegice in kolegi, pričakujemo, da boste tokrat prav z ozirom na boljšo finančno situacijo, prisluhnili tudi naši invalidski organizaciji, ki vam vsem pomaga pri promociji invalidov in invalidnosti ter vseh informativnih dejavnostih. Že zdaj vas vabimo na odprtje teh prostorov. Skupaj bomo lahko dosegli še veliko več!«

Freudov lapsus ali kaj, g. Pogačnik? Povedali ste vse, kar javnost mora vedeti, kar imate povedati, institucije pa so dolžne proti temu ukrepati! »Pisava ne laže«, vi pa očitno to zelo dobro obvladate, brez sramu in slabe vesti, tako kot vaš nekdanji mentor Šuštaršič, ki vas ima še vedno na vajetih in težkega srca tudi na plačilni listi.

Med prejemniki Pogačnikove »prošnje za sredstva« so poleg invalidskih funkcionarjev tudi

Cveto Uršič, bivši direktor Direktorat za invalide na MDDSZ (služben email) in bivši direktor FIHO ter bivši predstavnik vlade v svetu FIHO, bivši član odbora ZN za pravice invalidov Konvencije o pravicah invalidov in na nagrajen s strani ministra Svetlika za zvestobo z redno služno na MDDSZ, Direktoratu za invalide, vojne veterane in žrtve nasilja, član Nsi (toliko o etičnosti in osebni odgovornosti);

Damjan Jagodic (privatni email) zaposlen na Ministrstvu za zdravje in predstavnik Vlade v tem sklicu Sveta FIHO;

člani komisije FIHO, ki razdeljuje sredstva invalidskim organizacijam in so hkrati člani Sveta FIHO ter in istočasno funkcionarji invalidskih organizacij, ki prejemajo največ sredstev FIHO;

Štefan Kušar, direktor FIHO, nekdanji generalni tajnik NSIOS, desna roka Borisa Šuštaršiča

Franc Hočevar, (služben email) zvesti svetovalec za socialna vprašanja predsednika RS dr. Danila Türka;

Brane Urbanija (na sliki v belem suknjiču), »invalidski kvazi lobist« na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., ki si je očitno kar priredil domač email za posle povezane s Svetom vlade RS za invalide, ker ga ni med člani očitno opravlja posle za nekoga drugega (mimogrede, podpredsednik je Boris Šuštaršič);

Dana Batič, bivša zaposlena na MDDSZ, takrat sektor za invalide, sedaj upokojena in "honorarno zaposlena" na ZIFS.

Predsednik RS je Borutu S. Pogačniku 8.11.2011 podelil odlikovanja Red za zasluge za njegovo požrtvovalno in prizadevno delo za blaginjo invalidov ter njihovo dejavno vključenost v širše družbeno okolje.

ZIFS s strani FIHO prejema znatna sredstva glede na to, da se pravzaprav ne ve komu je njihov program Veriga psihosocialne pomoči in druženja sploh namenjen. Gre za občasne obiske v domovih za ostarele in obdarovanje ob novem letu, s strani treh honorarnih sodelavk ZIFS. Drugi program imenovan Odmevi so občasne radijske oddaje namenjene »osveščanju o temah povezanih z invalidnostjo«. Uredniki sploh ne vedo, da Pogačnik v ta namen prejema sredstva FIHO, zato mu dobrovoljno nudijo brezplačne termine.

V letu 2012 so zgolj s strani FIHO prejeli 129.000 evrov, v letu 2011 134.000, enako vsoto kot leto poprej so prejeli tudi 2010. Pri tem je zanimivo dejstvo, da gre pri dodeljevanju sredstev FIHO tej organizaciji za neupoštevanje Navodil FIHO pri ocenjevanju finančno ovrednotenih letnih delovnih programov invalidskih in humanitarnih organizacij s strani komisije, ki dodeljuje sredstva invalidskim organizacijam, saj ZIFS prejema več za delovanje kot pa za same programe, čeprav more biti razmerje ravno obratno, in sicer 40% proti 60%. Nekako logično je, saj naj bi vsako društvo delovalo z namenom izvajanja programov in ne zaradi samih sebe oz. razdeljevanja plač zaposlenim. In to je pri ZIFS še kako očitno.

Društvo je bilo namreč ustanovljeno z namenom, da se g. Pogačniku zagotovi redno plačilo za njegove pretekle usluge kot PR NSIOS (takrat še SIOS) in se tako poskrbi, da molči o vseh umazanih poslih za katere ve in jih je videl. Njegovo mesto znotraj NSIOS je zelo uspešno nadomestil Štefan Kušar, ki je postal generalni tajnik, sedaj pa kot je znano, direktor FIHO.

Na koncu se upravičeno sprašujemo o verodostojnosti, predvsem z vidika integritete in etičnosti, dela g. Pogačnika kot sodnega izvedenca v zelo pomembnih sodnih zadevah v katerih je podajal svoje strokovno mnenje. Zakon o sodiščih predvsem 84. in 87. člen določata imenovanje in pogoje za sodnega izvedenca, med drugim tudi to, da mora biti posameznik »osebnostno primeren«. Ali je g. Pogačnik po vsem povedanem osebnostno primeren za izvedenca, pa naj preučijo na resornem Ministrstvu za javno upravo in pravosodje ter drugi pristojni organi.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži