REFLEKSIJA OB VELIKONOČNIH PRAZNIKIH

Bistvo obhajanja praznikov je ozaveščanje efektov/principov dogodkov, ki so se v neki preteklosti zgodili in pustili pečat v človeškem življenju in ki se ob takih trenutkih vedno znova poustvarjajo. Tako sem (na Veliki četrtek – dan, ki je prej) razmišljal o pomenu dveh izstopajočih krščanskih praznikih, t.j. Božiču, kot utelešenju božanskega principa v človeško materialno telo – princip kreacije, in posledične transformacije umrlega, minljivega človeškega telesa v večno »kristično« (ne vem, kako naj to drugače poimenujem) telo – princip evolucije. Seveda, gre za osebno refleksijo, ki ima z dejanskim stanjem lahko neko povezavo ali pa tudi ne.

Zanimivo pa je to, da me je ob tem razmišljanju dobesedno »streslo« s hkratnim pojavom dveh, na prvi pogled, povsem ločenih slik: 1. Družbena kriza, s katero se soočamo in 2. Odlomek iz Sv. Pisma, t.j. 1. Mojzesove knjige (Geneze), kar citiram: Bog je rekel: «Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji!« Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril. …

Torej, človeku naj bi bila dana moč (s tem tudi naloga in odgovornost!) gospodarjenja nad celotno zemljo, kar v prvi vrsti pomeni skrb, ne pa pustošenje le te.

Seveda se, ob sedanji situaciji sprašujem, kdo od nas, ljudi, ima moč gospodovanja nad zemljo, če nismo sposobni niti gospodovanja nad svojim življenjem – namreč kako lahko npr. nezaposleni brez prihodkov poskrbi zase?

Vprašanja, ki se mi ob tem porajajo pravzaprav sama vrejo na površje. Približno tako:

  1. Naša politika (tako slovenska kot svetovna) nam dopoveduje, da ni denarja in nam bodo zaradi tega dali za isto delo manj denarja (ne samo v javnem sektorju). Sledi, da je moja vrednost kot človeka odvisna od količine denarja v obtoku??? In če nimam denarja ne morem obvladovati sveta? In če ne obvladujem sveta po Sv. Pismu pač nisem človek?

KDO JE POTEM ČLOVEK? Otroci očitno ne, nimajo denarja (zmanjševanje porodniške?). Enako velja za vse invalide in upokojence, dijake, študente, nezaposlene, …?

Torej si človek, če služiš denar-dovolj denarja? Tudi če ga služiš z nečednimi in nekoristnimi posli (vojne, proizvodnja orožja, tobaka, alkohola, mamil, nezdrave hrane…? Tudi če zgolj z računalniškimi in borznimi posredovanji v minuti zaslužiš miljardo evrov? Kako lahko zdravnik s svojim delom zasluži milijon evrov? Je zato manj naredil kot borzni posrednik?

Politika pravi, da je potrebno oklestiti stroške pri čemer je seveda delovna sila v kapitalskem procesu eden najvišjih stroškov! ALI JE TOREJ ČLOVEK VLADAR ZEMLJE ALI JE ZGOLJ STROŠEK? (seveda, če je človek zgolj strošek, in je potrebno odpraviti stroške je zaključek jasen, dajmo (mi, ki smo strošek) narediti kolektivni samomor, da lahko rešimo ostali svet – umrli bomo za veliko stvar!).

  1. Prav tako nam vrh dopoveduje, da zaradi prevelikih investicij pač ne moremo skrbeti npr. za zdravo okolje, čistočo voda in zraka, nezastrupljanja okolja, … in s tem zdravo življenje??? Če nam je dano vladanje prav nad tem in tega ne moremo narediti kdo potem ploh vlada? Človek očitno ne! Bog tudi ne, saj je to delo poveril človeku! Torej nam vlada denar? Kdo pa je ustvaril denar? Bog spet ne. Bog nam daje sonce, dež, zrak, tudi potrese in neurja, da jih lahko obvladamo, denarja pa nam ne pošilja. Ustvaril ga človek sam vendar očitno ne po Božji podobi in podobnosti (sonce sije in dež pada za vse enako, dobre in slabe, bogate in revne, denarja pa za nekoga je, za večino ga pa ni?). In če denar ni ustvarjen po Božji podobi, je torej po hudičevi? In če denar vlada svetu, kdo vlada denarju (denar se seveda ne špancira sam po ulici in diktira družbene norme)? Večina ljudi tudi ne, saj bi si ga same sproducirale. Je to angleška kraljica, predsednik ZDA, papež? So to ekonomisti, finančniki, borzni mešetarji, Bilderbergi, Iluminati, …? Je to MMS, FED, …? Kdo jim je dal ta pooblastila? Jaz ne (mogoče lahko o tem diskutiramo glede na to, da sem volilni upravičenec, kaj pa moja hči, ki ni? Kdo upravlja v njenem imenu, ali pa ni človek?). Niti Bog, Bog je dal pooblastilo vladanja vsem ljudem. So si jih vzeli sami ali jim jih je poklonil hudič? KDO TOREJ VLADA SVETU?
  2. Kljub vsej tehnologiji in avtomatizaciji, ki bi nam morali olajšati in olepšati življenje, smo vsak dan v hujši krizi? Prav tako nam politika vsak dan razlaga (slovenska celo zelo eksplicitno), da po vsej verjetnosti naši otroci ne bodo mogli živeti tako dobro kot mi in to kljub včerajšnjim grozotam 2.sv. vojne in današnjim po celem svetu???? Torej ni stanje slabo samo po sebi temveč je slab sistem vladanja-gospodovanja! KAKO JE TOREJ MOGOČE Z UKREPI, KI REŠUJEJO OBSTOJEČI SISTEM GOSPODOVANJA, KAKORKOLI IZBOLJŠATI OBSTOJEČO SITUACIJO?

Ob vsem tem razmišljanju se počutim kot da bi pisal Bogu:

Dragi Bog, zahvaljujem se ti za čast skrbstva nad celotno zemljo, ki si nam jo poveril. Posedujemo potrebno tehnologijo in znanje, imamo tudi cel kup brezposelnih oseb, ki bi te stvari lahko uredile, a smo žal v krizi in ni denarja, da bi se sedaj lahko s tem ukvarjali. Zaradi krize moramo tako za tiste milijone nepotrebnih stvari, ki jih proizvajamo, zaposlovati še upokojence in doječe matere (ponekod tudi otroke), da lahko znižamo stroške. Z vso vnemo iščemo neko, še posebej nepotrebno stvar, ki bi jo lahko naredili, saj bi s tem dosegli zelo veliko dodano vrednost (kot veš, je dodana vrednost neke navadne proizvodnje hrane ali gradnje stanovanj mizerna, kultura in umetnost pa sta itak sam strošek), mogoče kakšna super igrica v 3D, ali novo Facebook omrežje s posebnimi efekti, ali pa neko posebno borzo? S takimi zadevami v trenutku zaslužiš nekaj 100 mio eur. Ko nam bo to uspelo, bo kreditni krč popustil in banke nam bodo lahko spet po zelo ugodnih obrestnih merah posojale denar. Takrat bomo takoj začeli razmišljati o pripravi vse potrebne dokumentacije za zagon poverjenega nam projekta. Vem, da me razumeš. Vedno tvoj, človek.

Zaključek.

Ker se obstoječa vlada v večini deklarira kot krščansko misleča (tudi predsednik vlade eksplicitno npr. z udeleževanjem obreda Sv. Maše, in če je koherentna in integrirana osebnost, za tem tudi stoji), in je RKC obravnavan kot uradni interpret krščanskih načel, predstavljata oba pravi naslov za tolmačenje zgornjih vprašanj, in zato ju k temu tudi JAVNO POZIVAM.

Vsem v razmislek:

Pred dogodki transformacije (smrt/vstajenje) Jezus moli in trpi (»Moja duša je žalostna do smrti«) v vrtu Getsemani. A glej, »njegovi« apostoli so zaspali, kar menda ja ne pomeni da so se preveč nažrli in napili in nato zadrnjohali, temveč, da v svojem duhu niso bili sposobni razumeti dogodka, ki naj bi se takrat odvijal tako za človeka kot tudi za vso zemljo. To so razumeli šele po Kristusovem vstajenju. Sprašujem sebe in vse ostale, ali smo mi budni, se zavedamo kaj se okrog nas dogaja? Ali se bomo zbudili do »Velikega četrtka«, ali se bomo zbudili šele na »Veliko nedeljo«? V zadnjem primeru nas žal čaka vse tisto, kar je vmes.

Razmislek št. 2:

- 34. čl. Ustave RS: Vsakdo ima pravico do osebnega dostojanstva in varnosti.

- 35. čl. Ustave RS: Zagotovljena je nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

- 66. čl. Ustave RS: Država ustvarja možnosti za zaposlovanje in za delo ter zagotavlja njuno zakonsko varstvo.

- 78. čl. Ustave RS: Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno stanovanje.

Janko Toškan l.r.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži