Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Objave prisluhov slovenskemu “podjetniku” Tomažu Lovšetu so bili enkratna prilika, da smo prebivalci Slovenije dobili izjemen vpogled v realni svet slovenske “svobodne” (politične) ekonomije. Zdaj je sodišče temu naredilo konec - Sodišče Dnevniku prepovedalo objavo prisluhov Lovšetu.

Očitno je v igri preveč. So prisluhi ujeli še kakšno pomembno osebnost? Česa državljani ne smemo vedeti?

V prvem odstavku prvega člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja je jasno zapisano, da “ta zakon ureja postopek, ki vsakomur omogoča prost dostop in ponovno uporabo informacij javnega značaja, s katerimi razpolagajo državni organi, organi lokalnih skupnosti, javne agencije, javni skladi in druge osebe javnega prava, nosilci javnih pooblastil in izvajalci javnih služb (v nadaljnjem besedilu: organi).”

Mar ni prisluhe pridobila policija, ki je državni organ.

Državljani torej ne smemo vedeti, kako delujejo oziroma se prodajajo ekonomski subjekti, ki so vsaj deloma v lasti države, to je državljanov.

Ponovno je torej v uporabi stara politična metoda: "Če ti novica ni všeč, ubij glasnika".

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži