Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Leta 2009 je ameriški predsednik Obama prejel Nobelovo nagrado za mir, leta 2012 jo je prejela Evropska unija, morda jo za leto 2014 prejme izraelska vojska za svoje “delovanje” v Gazi. Zveni povsem noro? Morda pa tudi ne.

Kot je leta 2009 zapisal Norveški odbor za podelitev nagrade, je "Obama kot predsednik ustvaril novo vzdušje v mednarodni politiki". "Večstranska diplomacija je znova dobila osrednjo vlogo, s poudarkom na vlogi, ki jo lahko igrajo Združeni narodi in druge mednarodne organizacije. Dialog in pogajanja so glavna orodja za reševanje tudi najtežjih mednarodnih konfliktov," je bilo zapisano v obrazložitvi nagrade (Siol.net).

Poleg tega so tudi zapisali, da "njegova diplomacija temelji na konceptu, da morajo tisti, ki jim je dano voditi svet, to delati na podlagi vrednot in ravnanj, ki so skupna večini svetovnega prebivalstva."

Zdaj vemo, da je bila podelitev Nobelove nagrade Obami le slaba šala. Ameriški predsednik Obama ne samo, da ne deluje v smeri miru, ki bi ga lahko dosegli s pogajanji in dialogom, temveč probleme ustvarja in “rešuje” predvsem po vojaški poti.

Danes vemo, da so bile ZDA ne samo v ozadju sprožitve ukrajinskega konflikta, ampak zdaj tudi aktivno podpirajo vojno na sami meji Rusije. Celo zdaj, ko bi še bilo mogoče relativno enostavno zaustaviti to izjemno nevarno konfliktno žarišče, ZDA neprestano zaostrujejo situacijo in uvajajo nove in nove sankcije proti Rusiji. To je izjemno nevarno početje, ki lahko sproži konflikt nepredstavljivih razsežnosti, tudi 3. svetovno (jedrsko) vojno.

ZDA z Obamo na čelu v zdajšnji brutalni izraelski agresiji na Gazo ves čas politično, finančno, moralno in vojaško podpirajo izraelsko stran, ki dobesedno masakrira Palestince, ki že brez te agresije živijo v popolnoma nečloveški situaciji.

Zdaj so ZDA sprožile še vojaško akcijo proti militatnim skrajnežem tako imenovane islamske države ISIS, ki so jo prej dolgo časa podpirali pri izjemno brutalnem vojskovanju v Siriji (How ISIS Finally Became Obama’s Enemy). Zdaj, ko ISIS ogroža ameriške naftne in druge interese, so se jih lotili - z bombardiranjem.

Predsednik Obama je prav tako že pred leti odobril permanentne zunajsodne poboje s pomočjo brezpilotnih letal (dronov) kjerkoli po svetu, ki pogosto sejejo smrt tudi med povsem nedolžnimi žrtvami. In tako naprej.

EU je leta 2012 prejela Nobelovo nagrado za mir z obrazložitvijo: “Delo Evropske unije predstavlja »bratstvo med narodi« in EU se približuje želji po miru, ki je eden od pomembnih kriterijev za Nobelovo nagrado za mir, kot jih je določil Alfred Nobel v svoji oporoki leta 1895” (Delo).

In kaj počne nobelova nagrajenka Evropa? Ni zmožna obsoditi niti agresije v Gazi, aktivno pomaga pri zaostrovanju razmer v Ukrajini in dobesedno uničuje lastne države, kot so na primer Grčija, Portugalska in Španija, kar definitivno ne služi “bratstvu med narodi”.

A zdaj pride najbolj zanimivo: Ron Dermer, eden izmed najbolj zaupnih svetovalcev izraelskega premiera Netanjahuja, predlaga, da se Izraelskim obrambnim silam (IDF), ki izvajajo brutalno agresijo v Gazi, podeli Nobelova nagrada za mir, ker se pri svojih vojaških aktivnostih v Gazi “nepredstavljivo zadržujejo” (“unimaginable restraint”).

Članek Roberta Fiska, ki opisuje Dermerjev predlog, ima več kot pomenljiv naslov: If the Nobel Peace Prize can be handed to Obama, why not hand it to the Israeli Defence Force? (Če je Nobelovo nagrado za mir prejel Obama, zakaj jo ne prejmejo še Izraelske obrambne sile?).

Razlog za Nobelovo nagrado za mir je torej lahko “nepredstavljivo zadržanje”. Izraelska vojska bi lahko pobila zelo veliko Palestincev, pa jih je doslej “le” približno 2000. To je res “nepredstavljivo zadrževanje” in torej več kot “odličen” razlog za najvišjo svetovno mirovno nagrado.

Predsednik Obama bi lahko Ruse kar direktno napadel, pa se “nepredstavljivo zadržuje” in zgolj podpira vojno v Ukrajini; prav tako bi z droni lahko uničil na tisoče “teroristov”, a raje “zelo natančno” izbira svoje “cilje”. Torej je vendarle upravičeno dobil Nobelovo nagrado za mir.

Prav tako se Evropa “nepredstavljivo zadržuje” in ne sprejme popolne blokade Rusije in ne pošlje zloglasne trojko v prav vse države, ki si to “zaslužijo”. Torej je Nobelova nagrada tudi v tem primeru trdno v pravih rokah.

Če boste morda komu prisolili “samo” zaušnico in mu ne boste polomili vseh kosti, ste že kandidat za katero od visokih nagrad, na primer za osebnost leta.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži