Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Na grških volitvah je zmagala stranka Siriza. Novica je vsekakor dobra. Končno bo na vrh politike ene od evropskih držav stopila politična stranka, katere program jasno sporoča, da imajo ljudje prednost pred kapitalom. Namen države ni, da deluje v interesu kapitala, temveč v interesu državljanov. To so pomembna in jasna sporočila iz Grčije.

Centri kapitala so se že vnaprej odzvali na pričakovano zmago Sirize. Tako je pred nekaj dnevi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi napovedal program odkupovanja evrskih obveznic v višini 1140 milijard evrov do leta 2016 (Dnevnik). Ne gre za naključje, saj je bila ta poteza premišljeno postavljena le tri dni pred grške volitve.

S tem so bankirji že vnaprej želeli umiriti finančne trge oziroma lastnike večine svetovnega kapitala. Poteza namreč ni nič drugega kot velikansko darilo finančnim trgom, kajti večina od teh silnih milijard bo pristala v žepih že tako neizmerno bogatih Zemljanov, ki se skrivajo za besedo finančni trgi; njihovo bogastvo bo kmalu večje, kot je skupno bogastvo velike večine Zemljanov (Delo).

Siriza je nevarna, saj ne govori z jezikom finančnih trgov, kot govori večina evropskih politikov, vključno s slovenskimi. Bankirji in finančni trgi se bojijo, da bo Grčija postala zgled še drugim državam.

Zato je pričakovati njihov oster odziv, saj bodo na vse načine skušali zrelativizirati ali uničiti zmago Sirize.

Danes je čas za veselje. Vendar boj s finančnimi trgi še zdaleč ni dobljen. In čeprav je njihova moč izjemna, je še vedno daleč manjša od združene moči ljudstev. Konec koncev: njih je le peščica, nas pa nepregledne množice.

Kdo bi se torej moral koga bati?

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži