Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

So trenutki v zgodovini, ko se je potrebno odločiti za pravo stran. Ko bomo na zdajšnji čas gledali iz zgodovinske perspektive, bodo stvari mnogo bolj jasne. A potrebno se je odločiti tukaj in zdaj. Danes je potrebno izbrati pravo stran: ali napredno stran, ki zastopa ljudi, svobodo in pravičnost ali temno oziroma nazadnjaško stran, ki uničuje in zasužnuje ljudi ter celoten planet. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so bili ljudje pred prav takšno dramatično odločitvijo - stopiti na stran fašizma in nacizma ali se jima zoperstaviti.

Danes nazadnjaške sile predstavljajo globalni finančni trgi in sile komercializacije (ki zahtevajo politiko privatizacije, deregulacije in liberalizacije družbe), ki jih zastopa večina evropskih in globalnih voditeljev, nasproti pa jim stojijo številni posamezniki, nevladne organizacije in relativno šibke politične sile na čelu s trenutno grško vlado (v kateri prevladuje stranka in gibanje Siriza), špansko stranko Podemos in nekaterimi drugimi evropskimi strankami (če ne upoštevamo nekaterih južnoameriških vlad, strank in gibanj).

O tem nam veliko povedo izjave nekaterih politikov na današnjem (16. 2. 2015) zasedanju evrske skupine; tako je na primer nemški finančni minister Wolfgang Schäuble dejal: »Grška vlada se očitno sploh še ni premaknila. To ni vprašanje pogajanj, marveč grške odločitve, kaj bi sploh rada dosegla: kako bi šla poti, da bi lahko spet dobila zaupanje finančnih trgov.« (Delo: Pogajanja propadla, Grčija zavrnila zahteve)

Nemški finančni minister je jasen: ne gre ne za ljudstvo, ne za blaginjo, ne za napredek, gre za “zaupanje finančnih trgov”. Zaupanje finančnih trgov pomeni delati v interesu finančnih trgov, ki so interesi dobička - za vsako ceno, tudi če morajo zato stradati milijoni.

Tudi naš finančni minister Mramor je do Grkov neusmiljen: »Grčija namerava povišati pokojnine in plače, zaposlovati v javnem sektorju in zahteva zmanjševanje obveznosti v času, ko mi plače znižujemo in varčujemo na vseh področjih.«

V Grčiji mnogi otroci hodijo lačni spat, mnogi ne morejo do zdravstvene oskrbe, a Mramor to očitno želi tudi za nas. Da bomo tudi mi "pridno" varčevali. Zakaj? Ker tako hočejo finančni trgi! Kaj pomenijo zaposlovanje, višje plače in pokojnine? Večjo blaginjo in manj ali nič lačnih. Sta Schäuble in Mramor kdaj lačna? Ne, prav dobro se jima gode. Jima je mar za "svoje" ljudi? Ne. Za koga pa potem? Očitno zgolj za finančne trge.

Torej, kako se boste odločili? Na katero stran boste stopili? Zdaj je čas odločitve.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži