Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Potem, ko so globalni finančniki “uredili” grško krizo in ljudi obrali do kosti, se njihova aktivnost nadaljuje. Portoriko, karibska država, ki ima status ozemlja ZDA, je uradno bankrotiral.

Guverner Alejandro Garcia Padilla je oblikoval “delovno skupino”, ki naj bi do konca poletja naredila načrt za izhod iz krize. Toda skupina 34-ih hedge skladov, pod vodstvom Fir Tree Partners, že ima izdelana priporočila in sicer: zapreti nekaj šol, zmanjšati subvencije univerzam in odpustiti učitelje. S tem bi odplačali del dolga. (Hedge funds want Puerto Rico to close schools)

Hedge skladi so “morski psi v oceanu globalnih financ”. Te ustanove se ukvarjajo izključno s finančnimi špekulacijami. Hedge skladi zbirajo kapital investitorjev in ga investirajo naprej ter pri tem služijo bajne denarje; ukvarjajo se izključno s služenjem denarja preko zapletenih in nerazumljivih finančnih instrumentov. Države nad njihovim delovanjem skorajda nimajo nobenega nadzora. V hedge sklade običajni ljudje sploh nimajo dostopa, temveč zgolj tisti, ki so dovolj bogati.

Morda se komu zdi to pošteno opravilo, a špekulativni zaslužki finančnih ustanov so vedno dobljeni na nekogaršnji račun. Če nekdo dobi, nekdo drug izgubi. In tisti prvi dejansko ničesar ne ustvari, temveč preko neskončno zapletenih finančnih mehanizmov izčrpava “ekonomsko telo” celotne družbe.

Morda doslej to ni bilo vidno, a zdaj je stvar jasna: račun za bogatenje najbogatejših dobi celotna družba. Šole so v očeh bogatih investitorjev zgolj odvečen strošek oziroma ovira za njihove še večje zaslužke.

Zaprimo torej šole, odpustimo učitelje. In zdravnike. In uradnike. In vse druge javne uslužbence. Preprosto. Zakaj delati zapletene načrte, zakaj oblikovati delovne skupine. Svet finančnikov je v resnici skrajno preprost.

Komentarji  

0 #1 Alen 06:40 08-08-2015
Razlog zakaj je na ta način mogoče bogateti brez koristnega dela je vedno v tem, da država dopušča razprodajo javnega dobrega in ne v samem trznem mehanizmu. V bistvu je vse lepo in prav, bolje receno tako kot ljudje zelijo. Privatni investitorji vedno trgujejo na lastno tveganje, ce pa drzava prodaja javno dobro, to dela prostovoljno, oguljufane se tako lahko cutijo le tisti, ki bi izvolili drugacno vlado, ki javnega dobrega ne bi razpordajala privatnim interesom. Oguljufana je torej vedno manjsina, tudi vecina je izbrala v svojo skodo, a je to njihova lastna neumnost.

Ena tehnicno vprasanje - tvoj blog lahko berem in komentiram le preko strani, kjer so blogi vseh avtorjev. Na tvoji straneh pa je spremenjeno ozadje na belo in linki ne delujejo. Pri drugih avtorjih linki delujejo.
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži