Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Se še spomnite Grčije. Ko so se Grki na demokratičnih volitvah odločili za Sirizo, so doživeli strahovit gnev celotne Europe, vključno s Slovenijo. A koga so Grki v resnici ogrožali? Predstavljali so grožnjo finančnim trgom in njihovi prevladi nad evropsko politiko. Zato so bili kaznovani in ponižani. Zdaj se podobna zgodba odvija v Veliki Britaniji.

Zloglasna bonitetna agencija S&P, ki je v mnogočem pripomogla k finančni krizi 2008, je Veliki Britaniji že znižala bonitetno oceno in to tako rekoč prvi delovni dan po razglasitvi referendumskih rezultatov (Britain loses Triple-A credit rating after Brexit vote). Se je britansko gospodarstvo zrušilo v le enem dnevu? Ne, gre pritisk na neubogljive Britance.

Tako kot Grke, bodo zdaj poskušali tudi Britance ponižati kolikor se le da, kajti če uspe njim, se bodo procesi finančno vodene globalizacije popolnoma ustavili. Tako kot so bili “nezadovoljni” in “jezni” na Grke, so se zdaj tudi naši politiki začeli obnašati do Britancev. In hkrati v en glas zagotavljajo, da smo Slovenci “pridni” in “ubogljivi”. Še več, predsednik Pahor je nemudoma “dejal, da bi bilo v interesu Slovenije, če bi med državami s skupnimi interesi stekli procesi, ki bodo pripeljali do ustave EU-ja z zveznim značajem.” (Pahor: Obstoj Evropske unije je za nas življenjskega pomena)

Kaj hoče predsednik Pahor? Predvsem sporočiti finančnim trgom, da želimo natanko to, kar želijo oni: da smo se pripravljeni odreči svoji suverenosti in se popolnoma podrediti finančnim institucijam, ki obvladujejo EU. Ponuja jim natanko to, čemur so se uprli Britanci na referendumu.

Velika Velika Britanija

Britanci so se že pred 2. svetovno vojno zavedali, kakšno grožnjo predstavlja Hitler. Medtem, ko je večina evropskih držav iskala nekakšne kompromise, se je Britanija, pod vodstvom genialnega Churchilla, pripravljala na vojno in jo skupaj z zavezniki tudi dobila. Zdaj so se Britanci spopadli s finančnim imperijem, ki pa jim že vrača udarec. Britanci so znova pokazali svojo veličino.

Čeprav ima bivši premier Tony Blair mnogo “masla na glavi”, še zlasti zaradi podpore ameriški vojni v Iraku, pa je dobro povzel, zakaj so Britanci glasovali za izstop iz EU: "Mnenja so, da so v nekem smislu izgubili nadzor nad svojo usodo." (Can globalization survive 'Brexit' and Trump?)

"Skorajda polovica (49%) volilcev, ki so bili za odhod, je dejala, da je bil najpomembnejši razlog za odhod iz EU 'načelo, da se morajo odločitve, ki se tičejo Velike Britanije sprejemati v Veliki Britaniji,'" pa je dejal ugledni britanski politik in poslovnež lord Michael Ashcroft. Predsednik Pahor pa Slovenijo po 25. letih samostojnosti drugim “ponuja” v popolno upravljanje. On pa bo lahko še naprej nemoteno opravljal svojo predsedniško vlogo, ki jo vsi dobro poznamo.

Pomembno je, da ne nasedemo histeriji in sovraštvu do Britancev, ki ga v imenu finančnih elit zdaj trosijo mediji, tudi naši. Velika Britanija lahko odlično sodeluje z EU tudi, če je zunaj nje. Nobenega razloga ni, da ne bi. Nam pa Britanci ponujajo priložnost, da tudi sami premislimo v kakšni Evropi želimo živeti: v Evropi, ki jo vodijo neizvoljene finančne elite ali v Evropi suverenih držav, ki med seboj sodelujejo in pomagajo tudi drugim, revnejšim predelom sveta? Kako se bomo torej odločili?

Komentarji  

0 #2 GORA 18:59 02-07-2016
Asociacije z 2. sv. vojno: Potem, ko je elita UK najprej simpatizirala s centrom evropskega (EU) kapitalfasizma se je UK uprla napadu (odcepila). Center evro (Deutsch) kapitalfasizma je najprej izvedel anslus (tokrat DDR), nakar je s silami EU institucij izvedel (ekonom.-politicni) EUR blitzkrieg pohod na V in J, kjer je strl odpor in s kvizlinskimi silami oktroiral svojo EU/evro okupacijo. Francija kolaborira, vendar je odpor viden. Mir z Rusijo je prekinjen. V SLO evro kvislingi in kler kolaborirajo, zdruzena levica nudi odpor. Zgodi se obramba ROGa. Sile kapitalfasizma so tokrat lokalne, regionalne in globalne.
Primorski tigri se uprejo (drzavnemu kvizlinskemu) kapitalfasizmu z akcijami za svobodno Luko KP. Za razliko tokrat nova se zdruzena levica podpira primorske upornike s katerimi lahko skupaj ubranijo Luko KP (+obdrzijo se ROG) ter postavijo temelje za novo (bolj) svobodno in humano SLO republiko brez oktroiranega (EU) kapitalfasizma in slicnih pojavov...
Citat
+1 #1 Boris Jereb 22:55 27-06-2016
"Tako kot Grke, bodo zdaj poskušali tudi Britance ponižati kolikor se le da, kajti če uspe njim, se bodo procesi finančno vodene globalizacije popolnoma ustavili"

Ne bodo se ustavili, Brexit ni tako radikalna stvar, da bi se kaj takega ustavilo. Tudi državni kapitalizem (davkoplačevalsko reševanje bank) se v VB ne bo ustavilo. Kvečjemu se bo ustavil, pa še to ni sigurno, določen evropski vpliv nad britansko zakonodajo, kar je ja, lahko tudi dobro.
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži