Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Danes (20. februarja 2022) sem si ogledal zadnjo oddajo na RTV 1 Politično s Tanjo Gobec. Kot zna le ona, je na koncu oddaje predstavila znamenit citat nemškega teologa Martina Niemöllerja, ki se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja upiral nacistom, nato pa leta 1946 napisal znamenito pesem "Najprej so prišli...". Zapišimo ponovno ta znameniti citat:
"Ko so prišli po komuniste, sem molčal, ker nisem bil komunist. Ko so prišli po sindikaliste, sem ostal tiho. Nisem bil sindikalist. Ko so prišli po Jude, nisem protestiral, ker nisem bil Jud. Ko so prišli po mene, pa ni bilo nikogar več, ki bi se uprl ..."
Kot je dejala izjemna novinarka Tanja Gobec so to kasneje poimenovali "smrtonosna brezbrižnost; dokler se ne zgodi meni, me ne zanima". S temi besedami se je končala ta izjemna oddaja, ki je veliko prispevala k demokratičnemu političnemu dialogu. A nekaterim je šla očitno močno na živce. Kot jim gre očitno demokracija. In so oddajo preprosto ukinili. Pa še nekaj je bilo v oddaji zelo povednega: novinarka je bila oblečena v črno!
In le malo zatem smo lahko izvedeli, da se še ena odlična oddaja - Zrcalo tedna - iz nedeljskega "prime time" programa na RTV 1 seli v sobotni termin na 2. programu RTV. Nič hudega. Jo bomo pa gledali takrat.
Tanji Gobec in vsem pogumnim novinarkam in novinarjem v Sloveniji pa čestitke za pogum, pokončno držo in vztrajnost. Če vam to kaj pomeni, vedite, da vam številni stojimo ob strani in vas občudujemo. Ne bomo pustili, da bodo prišli še po vas...
Povezava do zadnje oddaje Politično s Tanjo Gobec (če ne drugega, si oglejte vsaj konec): https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174850035?s=tv

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži