Vili Kovačič

Sem univ. dipl. ekonomist iz prejšnjega stoletja, predsednik društva DavkoPlacevalciSeNeDamo v katerem gojimo geslo “Pravica vedeti, ne dolžnost verjeti”, sem poslednji Mohikanec v boju proti TEŠ6. Moje geslo je ENVAT, ENaki VATli za vse in nihče ne sme biti obsojen brez nedvoumnih dokazov, sploh pa ne na osnovi neugotovljenih stvari.

Po toči je največ mežnarjev !

Ker je po toči zvoniti prepozno in se po njej pojavi največ mežnarjev, ki bi radi zvonili, ko je nevihta mimo, si oglejte posnetek o tem, ki priča s kakšno težavo smo zbirali podpise proti zakonu o poroštvu za TEŠ6. Posnetek predstavlja moj nastop v Odmevih po tistem trenutku, ko je bilo jasno, da smo zbrali dovolj, to je 2861 podpisov za nadaljevanje postopka. V posnetku http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/141830124 se vidi kako so tedaj novinarje, med njimi Slavka Bobovnik, predvsem zanimale ovire za razpis referenduma, nič pa upravičenost njegove izvedbe in vzrok zanjo. No, danes je situacija obrnjena. Vsi se zanimajo za rdeče številke, zdaj na veliko prekrite s črno barvo, o katerih pa za čuda prej nihče ni hotel ničesar niti slišati. Ko sem Bobovniku povedal, da bo z zaustavitvijo TEŠ6 elektrika v Sloveniji cenejša in da sem o tem že napisal članek »Kako ubraniti TEŠ pred TEŠ-em 6«, je g. Bobovnik pogovor zaključil. Po 3 minutah ga je končal z besedami - To ni današnja tema, o tem pa kdaj drugič – kar je za mene seveda pomenilo ob svetem Nikoli. Ampak potem so v istih Odmevih, imeli dovolj časa, da so skoraj 8 minut nesebično in v javnem interesu »furali« domnevno očetovstvo nadškofa Urana. Pa naj še kdo reče, da RTVSLO ni služila in ne služi javnemu interesu.

(veliko poklicanih – malo izvoljenih ! )

Noben volilni sistem ni idealen, izbiramo lahko le med boljšimi in slabšimi v danih razmerah. Boljši je tisti volilni sistem, ki omogoča neposrednejši vpliv volivca na izvolitev poslancev. To je nesporno, vendar tu so važne podrobnosti. Pomembno pa je da poznamo nekaj okvirnih podatkov. Volimo 90 poslancev, 2 poslanca sta rezervirana za narodni skupnosti. Ostane torej problem na kakšen način izvoliti 88 poslancev.

Meseca april in maj sta zaznamovana s simboli 2 svetovne vojne. Med njimi v Sloveniji najbolj izstopa provokativni napis NAŠ TITO na Sabotinu. Žal je ta napis počastitev kulta človeka, ki je uničil organizacijo TIGR torej prave primorske domoljube in prve borce proti fašizmu v Evropi. Ta napis je še en v vrsti pohabljanja zgodovinskega spomina, s čemer se skuša mladim predstaviti odpor s pomočjo tistega, ki je ta odpor uničil in izničil iz zgodovinskega spomina Slovencev. To je moralno zavržno dejanje. Bolj sprevržene geste si ni mogoče zamisliti. Ampak v Sloveniji je vse mogoče, ker smo - odkar je Milan Kučan oznanil, da ni ena, ampak je več resnic, stvari začeli postavljati na glavo. Tudi spomenike in simbole.

Resnični dan upora je 13 maj, ne 27 april

Odmevi 3.04.2014 http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174269327 od 16 minute dalje) !

G. Bobovnik je v Odmevih 3.04.2014, mislim da čvrsto in korektno ter v okvirih tega kar je v Sloveniji sploh možno, "objektivno", vodil soočenje Tita Turnska in Petra Sušnika - ob odkritju spomenika domobrancem v Grahovem. Le nekoliko preveč mrko in jezno je gledal. Sam mislim, da je to stanje pač treba gledati manj »strogo«, bolj kot usodno danost navidezne slovenske postkomunistične tranzicije. Je pa to soočenje vsekakor prilika, da se pove še marsikaj, kar je bilo doslej namenoma zamolčano.

Videti je nemogoče, dokler tega ne storiš – Nelson Mandela

(za spremembo 47. člena Zakona o volitvah v državni zbor in 16.b člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi ZRLI)