Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Spoštovani Janez Janša!

Joj, kako sem bila presenečena, ko sem vas v intervjuju na TV slišala govoriti češ, da je AUKN kadrovala mafija in ne vlada. Sedaj se ne počutim več tako obupano osamljena, ko govorim o mafiji in o njihovih poslih. Torej Janez Janša veste, kaj je mafija in celo poznate njene akterje ter način delovanja? Res sem zadovoljna in z upanjem zrem v prihodnost, saj me boste verjetno prav zaradi lastnih mnogoterih izkušenj s tovrstnimi omrežji prav gotovo lažje razumeli in tudi prav tako odločno ukrepali kot ste to v primeru AUKN.

Tudi sama sem kar nekajkrat uporabila besedno zvezo »invalidska mafija«, da bi na kratko označila umazane, netransparentne posle, ki potekajo med nekaterimi invalidskimi funkcionarji, znotraj FIHO in z namenskim denarjem FIHO, denarjem Loterije Slovenije, z lovkami v mnogih ključnih državnih institucijah in nenazadnje tudi s proaktivno ali tiho podporo politike, največkrat pa njenim sprenevedanjem, da se nič spornega ne godi. Pa se je godilo, se veliko zgodilo in se še vedno veselo dogaja, predvsem na škodo najšibkejših in najbolj ranljivih. Pri tem se seveda zelo dobro zavedam, da besede »mafija« ne gre kar tako uporabljati kot omalovaževanje, zato jo je potrebno tudi opredeliti. Gre za organizirana kazniva dejanja, ki jih izvaja določena skupina ljudi na svojem vplivnem področju. Lahko bi rekli, da gre za sistematično včasih pa tudi sistemsko kršenje zakonodaje, kjer je za nezakonito prisvajanje premoženja in veliko kolizijo interesov ter koncentracije moči. Kdor spregovori, se mu grozi. Zato prevladuje »dolžnost molčanja« oz. »omertà«. Omerta izhaja iz besede italijanske umilta, kar pomeni ponižnost, podrejenost (s tem tudi posledično trpljenje in žrtvovanje). In kdo je slovenski družbi najbolj prikladna ciljna skupina za izkoriščanje in izžemanje; invalidi. Na tem področju se obrača veliko denarja in se križajo ter prihajajo v sinergijo mnogi interesi, ki se tako ali drugače združujejo v FIHO. Sredstva prelita v to fundacijo so izven proračuna RS in še lažje izpostavljena zlorabi.

Na Vladi ste podali soglasje k potrditvi Štefana Kušarja za direktorja FIHO in s tem tudi uradno ustoličili invalidsko mafijsko združbo ter legitimizirali njihovo početje. Kušar, pred tem v vlogi generalnega tajnika NSIOS, je veselo vodil nezakonita usklajevanja v Domu dva topola v Izoli, kjer se je denar FIHO še pred razpisom razdelil med izbrance, seveda mimo kriterijev in veljavnih meril. Sedaj zapira javne seje Sveta FIHO za novinarje in zainteresirano javnost, da bi se težje prišlo do ključnih informacij in pomembnih podatkov. V tem duhu netransparentnosti je bil tudi sprejet pravilnik o tajnih podatkih, kjer se navezujejo kar na Zakon o tajnih podatkih, ki pa zadeva zgolj področja vojske in varovanja države. Iz mnenja Urada Vlade RS za tajne podatke (UVTP) izhaja, “da Pravilnik o varovanju osebnih in tajnih podatkov v FIHO, ne obravnava tajnih podatkov po Zakonu o tajnih podatkih. Menimo tudi, da je pojem ˝tajni podatek˝ skozi celoten pravilnik uporabljen nedosledno in v drugačnem smislu kot ga definira Zakon o tajnih podatkih. Zato vas UVTP naproša, da podatkov, ki niso tajni podatki po Zakonu o tajnih podatkih, ne označujete z oznakami, ki so po Zakonu o tajnih podatkih predvidene za označevanje tajnih podatkov iz 5. člena omenjenega zakona.”

Ali iz povedanega oz. izpeljave dejstev lahko sklepamo, da se sedaj tudi mafijo ločujete na levo in desno, našo in vašo, dopustno, tolerirano in tisto, ki se jo preganja? Ali ni mafija kot taka največja sovražnica pravne države in demokracije?

Boris Šuštaršič, nedvomno najvidnejši, najvplivnejši in dolgoletni predstavnik združbe omrežij in interesov, je svojo moč in vpliv dobil že v prejšnjem sistemu, v samostojni Sloveniji pa ga spretno le še utrjeval. Se spretno rokoval z vsemi, ne glede na politični nazor, saj je bilo pomembno le, da njegov imperij ostane nedotaknjen. V stilu Cosa nostra, »naša stvar«; invalidov namreč. Vedno, ko se poskuša kaj spremeniti v smislu večje transparentnosti (npr. s strani Računskega sodišča ali Komisije za preprečevanje korupcije), se zažene vik in krik, da gre za poseg v avtonomijo invalidov. O njegovi, tako kot pravite vi, »udbomafijski« preteklosti nedvomno priča tud okostenelo izrazoslovje, ki ga uporablja in izhaja iz t.i. kumrovske šole. Sedaj pa ga lahko vidimo, da se suvereno giblje tudi v krogu vaše stranke. Vi pa to kar mirno dopuščate?

Ravno pred nekaj dnevi sem se v svoji kolumni spraševala ali Vlada podpira invalidsko mafijo?

Sedaj mislim, da sem dobila posreden odgovor.

Komentarji  

+1 #1 Marjuča 22:02 20-09-2015
Bilo bi prav, da bi vzeli v pretres trdno organizacijo invalidov Borisa Šušteršiča, ki je vse prej kot poštena.
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži