Tomaž Pangeršič

Nedvomno je informacija ključnega pomena za delovanje vsakega posameznika, kakor tudi družbenega sistema. Informacija je TEMELJ in dejansko povzroča gibanje v smislu, da se človek in posledično tudi družbeni sistemi neprestano odzivajo na informacije iz okolja. Tega dejstva se vodilne strukture zavedajo že od vsega začetka človeške zgodovine, saj omejevanje dostopa, kakor tudi posredovanje informacij družbi/posamezniku predstavlja enega najpomembnejših vzvodov moči. Iz tega naslova izhaja tudi manipulacija, ki je ena izmed osnovnih oblik človeškega vedenja in pomeni preračunljivo ravnanje, upravljanje z nekom. Da gre pri pojmu manipulacija za osnovno človeško lastnost, je razvidno že iz primarnega odnosa otrok-starš, kjer starši s pomočjo deljenja in omejevanja, skratka s pozitivno manipulacijo, vzgajamo otroka.

Vseeno pa se kot družba oziroma posamezniki očitno še premalo zavedamo, kako lahko informacije in manipuliranje z njimi radikalno vplivajo na naše vedenje oziroma na splošno družbe. S pojavom medijev, kot so radio, kino in pozneje televizija, je ta segment vodenja in vplivanja na vedenje množic dobil popolnoma nov zagon, česar se je že v začetku 20. stoletja zavedla večina vodilnih struktur. Družba, žal, tega tehnološkega preskoka ni razumsko definirala in je, nezavedajoč se posledic, postala "lahka tarča" oziroma izredno enostavno vodljiva. Skozi novejšo zgodovino se je tehnika manipuliranja tako razvila, da je s prehodom v informacijsko dobo postala eden najpomembnejših vzvodov moči.

Danes, v 21. stoletju, ko tako radi poudarjamo, da se nahajamo v informacijski dobi, se na žalost sploh ne zavedamo, kako močan vpliv ima sodobna informacijska tehnologija na naše vedenje. Eden ključnih dejavnikov nezavedanja je vsekakor nerazumevanje bliskovitega razvoja znanosti na splošno in njenih posledic na človeka. Še več, zadnje dvajsetletje sta sodobna tehnologija in znanost neverjetno učinkovito in radikalno vplivala na razvoj in vedenje družbe oziroma posameznika. Da to dejstvo popolnoma drži, lahko dokažemo na nekaj zelo preprostih primerih.

Začnemo lahko z zanimivim prispevkom, kako algoritmi vladajo svetu, ki je bil lani objavljen v Guardianu. Še večji absurd, ki pokaže naše nerazumevanje realnosti, nastane po razkritju informacij, ki jih je podal Snowden glede delovanja NSA (sicer je Snowden zame osebno še vedno nerešena uganka, saj še ne ponuja časovno zgodovinske perspektive). Se je kaj spremenilo? NIČ! Nerganje največjih informacijskih gigantov pri vladi ZDA je le teater. Da se je Google kmalu po tem okrepil z nakupom enega najboljših podjetij na področju robotike (Boston Dynamics), ki sodeluje z ameriško vojsko in pozneje še z nakupi vodilnih podjetij na področju razvoja umetne inteligence, ne skrbi nikogar!

Ali smo sploh doumeli, da se vse centralizira? Kakšna asociacija na Skynet? Nedvomno gre za izjemno koncentracijo finančnega kapitala, skratka moči! In kako reagiramo? Ne reagiramo! Ker NE razmišljamo, NE razumemo! In da ne bo pomote, ni problem v tehnologiji oziroma znanosti, problem je v zlorabi le-te s strani človeka! Problem je ČLOVEK! Da je v zahodni družbi zatajila večina stebrov, ki gradijo humanistično družbo, je povsem jasno. Drobca problematike vračanja v kameno dobo vulgarno primitivne kuture nove dobe človeštva sem se že dotaknil v prispevku Anomalija Anonimnosti. V nadaljevanju se bom dotaknil izredno kočljive teme, ki mi že dlje časa preprosto ne da miru. Seveda se lahko gladko motim, vendar indici kažejo na zelo zanimivo tehniko manipulacije.

Trojanski konj (tehnika ciljno usmerjene informacije)

Naslednja teorija izredno inteligentne tehnike manipuliranja ima korenine v antiki in je podprta z dovolj zgovornimi dejstvi, da pri razmišljujočem človeku vzbudi vsaj upravičeno skepso. Bistvo tehnike je, da z namenom vplivanja na nasprotno misleče ustvarimo oziroma uporabimo že odstoječo informacijsko platformo, ki so jo nasprotniki vzeli za svojo in jim skozi informacijske kanale serviramo informacije, ki povzročajo posledice, ki nam ustrezajo. Tako lahko neposredno vplivamo na vedenje nasprotno mislečih in veliko lažje dosegamo zastavljene cilje. Govorimo o ciljno usmerjeni informaciji.

Arabski samodržci (ustvarjeni za potrebe zahodne ekonomije) se začnejo upirati monetarni diktaturi dolarja in želijo trgovanje z nafto v zlatu oziroma drugi valuti, kar resno ogrozi obstoj ameriške ekonomije - Petrodolar! V primeru, da dolar izgubi primat glavne menjalne valute, so neposredno ogrožene ZDA, kar za sabo potegne še ostale zahodne ekonomije, saj namreč dolar nima več popolnoma nobene realne osnove, odkar je njegovo tiskanje postalo del vsakdanje rutine. Tega se zavedajo države v skupini BRICS. Začne se eno ključnih obdobij v sodobni zgodovini človeštva - monetarna vojna! Marca 2007 upokojeni general Wesley Clark v intervjuju poda informacijo, da želijo ZDA v petih letih destabilizirati naslednje države: Irak, Sirijo, Libanon, Libijo, Somalijo in na koncu Iran. Praktično jim uspe! Kako destabilizirati celotno regijo brez direktnega vmešavanja? Preprosto - s pomočjo informacij! In zakaj destabilizacija? Ker je ključnega pomena za ohranjanja statusa quo!

Sočasno kot zanimiv fenomen nastopi WikiLeaks. Ustanovljen konec leta 2006 zavzame vlogo popolnoma neodvisnega revolucionarnega medija, ki ga nasprotniki zahodne hegemonije takoj posvojijo. Svojo uporno držo in kredibilnost pridobiva z razkrivanjem ogromne baze informacij, ki kažejo grozodejstva vojne (helikopterski napadi na civiliste ob popevanju in podobno). Kako naivno, kot da ne razumemo, da se človeška narava v takšnih situacijah zreducira na primitivno raven živali. Ali nismo še pred kratkim blizu naših meja spremljali grozovitih dejanj ljudi, potisnjenih v vojno? Kakorkoli, kritičen del družbe vidi v tem mediju odrešitev, zato mu začne verjeti in Julian Assange (skupaj z Manningom) kmalu postane heroj št. 1 - misliti ni več potrebno, informacije so prave, posledice nepomembne! Še več, z najavo podatkov o bankah spodnese še največje skeptike in nov medijski guru je rojen. Posname se film! Khmm ... Kaj pa če temu ni tako?

Začnimo pri informaciji: informacijska tehnologija in posledično širjenje informacij je z razvojem spleta postalo globalno. Kljub temu pozitivnemu razvoju pa je nujno treba razumeti, da ima naboj določene informacije v različnih kulturah lahko popolnoma različne posledice. In ravno v točki posledice postane informacija izredno močno manipulativno orožje. Na WikiLeaks danes gledamo enako, kot so Trojanci gledali na podarjenega konja; gledamo ga namreč brez kritične distance. Ne gledamo ga s stališča posledice! In tu nastane glavni problem. Vsekakor so informacije, ki jih je serviral WikiLeaks, pomembno vplivale pri destabilizaciji celotnega Bližnjega vzhoda (seveda ne zanemarjamo vpliva tajnih služb)! Seveda je treba upoštevati tudi dani čas in dejstvo, da je ta regija že dlje časa eksplozivna. Zato »prilivanje olja na ogenj« pomeni le še več možnosti za manipulacijo.

Če je bila posledica pridobljenih informacij v zahodni kulturi zgolj pranje umazanega perila državnikov, pospremljeno z notranjimi trenji, katerim smo kot apatična družba preprosto le prikimali oziroma smo jih prenesli v gostilniško filozofiranje, pa so imele te informacije v arabskem svetu popolnoma drugačne posledice. Preprosto povedano: posledica podobne informacije v degenerirani zahodni kulturi pomeni apatično zgražanje, v neki drugi kulturi pa revolucijo! In ravno v tej točki, točki posledice, pri WikiLeaksu nastane dvom.

Skratka, kaj se je zgodilo: zanetil se je arabski svet in padli so vsi samodržci (eden zadnjih ključnih je bil tudi Gadafi), kar je ohranilo ZDA pri življenju. Po drugi strani pa nismo dobili popolnoma nobene informacije, ki bi konkretno zatresla zahodno kulturo (banke) - razen pranja umazanega perila, seveda! Zanimivo, mar ne? Na nek način je WikiLeaks dejansko koristil predvsem ZDA! Seveda ne trdim, da je Julian Assange neposredno povezan in odgovoren, kakor tudi ostali v ekipi, prej se potrjuje dejstvo, da se je zaradi nezavedanja posledic, ki jih lahko prinese takšna informacijska struktura, naredila ogromna škoda. Tu tudi razlika v primerjavi z Snowdnom - prvi je plasiral informacije, drugi bolj razkrival način delovanja!

Čeprav bi lahko marsikdo rekel, da teza stoji na izredno trhlih temeljih, kljub temu povzroča vsaj utemeljen dvom. Prav tako ne smemo zanemariti dejstva, da takšne tehnike infiltriranja ciljno usmerjenih informacij niso nič novega na področju manipuliranja z množicami. Zato jih najdemo pravzaprav v vseh centrih moči in ne samo v ZDA! Prava umetnost je nedvomno doseči vpliv na vedenje nasprotno mislečih oziroma tistih, ki te tako ali drugače ogrožajo. In to je danes v digitalno virtualni dobi s pomočjo sodobne informacijske tehnologije izredno preprosto! Bomo še naprej gluhi, slepi, vodeni?

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži