Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev trinajstič organizira FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA (FMF). V Ljubljano in 10 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal med 20. in 23. junijem v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo festivalske filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Ptuju in Žalcu.

V šestih sklopih – Prezrti, Nasilne meje, Skozi prizmo evropskega rasizma, Rožavska filmska komuna, Ženske na poti in Čez mejo FMF bo festival gledalcem ponudil 23 filmov iz 11 držav. Na festivalu bo gostovalo 14 filmskih ustvarjalcev in gostje spremljevalnih dogodkov. Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje, evropski rasizem in ženske na poti.

»Nova politika bo z meje odstranila rezilno žico. Ali bo odstranila tudi prepreke v naših glavah? Govori se, da bodo rezilno žico nadomestili droni. Ali bodo ti bolj človeški? Ali bodo omogočali pravičnejši dostop do mednarodne zaščite? Ali bodo spremenili našo percepcijo migrantov? Bodo omogočili bolj odprte meje ali bodo predstavljali le novo, sodobno obliko izključevanja?«

- mag. Franci Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

V sredo, 15. junija ob 17. uri v dvorani AGRFT organiziramo predfestivalski dogodek v sodelovanju z AGRFT in Regionalnim predstavništvom UNHCR za Srednjo Evropo. Po projekciji filma Žica (The Wire, 2021) bo sledil pogovor z režiserko filma Tiho K. Gudac, predstavnico Regionalnega predstavništva UNHCR za Srednjo Evropo Romano Zidar ter predstavnico festivala Marino Uzelac. Režiserka Tiha K. Gudac bo na voljo za intervjuje po projekciji in v četrtek, 16. 6., dopoldne.

Otvoritev festivala bo v ponedeljek, 20. junija ob 18.30 uri v Kinodvoru v Ljubljani. Po projekciji otvoritvenega filma Džungla (Jungle, 2021) bo sledil pogovor z režiserjem filma, Cristianom Natolijem.

Festival bomo zaključili 23. junija ob 21.30 uri na Kinodvorišču Kinodvora s filmom Hir vi muv hir vi gruv (Here we move here we groove, 2020) in pogovorom s protagonistom filma. Zaključno projekcijo organiziramo v sodelovanju s Kinodvorom in Drugo Godbo.

Več o programu letošnjega festivala in spremljevalnih dogodkih lahko preberete na spletni strani festivala http://fmf-slovenija.si. Udeležba na dogodkih je brezplačna z izjemo filma Hir vi muv hir vi gruv.