Mirjana Brelih & Gregor Škerl


7.2.2015, Kongresni trg, Ljubljana

Posnetek: Mirjana Brelih

Marš Milijon Mask (MMM) je potekal 5. novembra 2014 po vsem svetu z namenom izraziti nezadovoljstvo s sistemom (neo-kapitalizmom), proti rastoči brezposelnosti in revščini, zmanjševanju človekovih pravic in pravic delavcev, proti GSO, zoper kršitve zasebnosti na internetu.

Mnenje udeležencev protesta je, da revoljucija s kavča ni rešitev.

Posnetek: Mirjana Brelih

Gibanje 29. oktober, ki je nastalo iz mariborskega 15o, je leta 2011 prvič prebilo paradigmo, da so politiki tisti, ki vodijo igro. Banke, ki delujejo kot nenasitna spužva, ki vsrka vso dodano vrednost, ki jo je ustvarilo ljudstvo, so tiste, ki skupaj s politiko ustvarjajo naš novi svet. Tokrat s protestom z istim imenom in istim tekstom in v sodelovnju z različnimi iniciativami nastopajo proti novi vladi, ki je očitno samo kopija vseh prejšnjih vlad, ki z natančnimi inštrukcijami iz Bruslja degradira našo samostojno in suvereno republiko Slovenijo na nivo kolonialne province in ki brez hrbtenice z neoliberalno politiko nadaljuje pogrom proti naši deželi.

Kmalu po lanskem izbruhu vseslovenske vstaje je časopis Delo zagnal projekt Revolt in alternative, s katerim je odprl »javni natečaj« idej za boljšo skupno prihodnost. Leto dni pozneje je čas za pogovor o tem, kaj se je v Sloveniji zgodilo v tem času, o stanju civilne družbe in politike, o alternativah in politični (ne)participaciji vstajniškega gibanja. Na javni tribuni so sodelovali sociolog Gorazd Kovačič, pravnica Barbara Rajgelj, filozof in vstajnik Borut Osonkar ter sociologinja Vesna Leskošek. Pogovor sta povezovala Delova novinarja Andrej Miholič in Boštjan Videmšek.

Posnetek: Vesna Bukovec

Posnetek: Vesna Bukovec

V soboto, 30. novembra 2013, je v prostorih kina Udarnik v Mariboru potekala druga redna seja Skupščine ljudstva RS. Namenjena je bila iskanju in izglasovanju minimalnega skupnega imenovalca programskih stališč sodelujočih ter nadaljnemu povezovanju obstoječih in novih vstajniških in civilnodružbenih skupin, iniciativ za nove stranke, obstoječih neparlamentarnih strank, sindikatov, aktivnih državljank in državljanov. Predstavili so tudi rezultate dosedanjega dela skupščinskih delovnih skupin, pravilnik delovanja skupščine, ki služi skupni učinkoviti proceduri delovanja na temelju neposredne demokracije, in etični kodeks.
Vstajniki in civilna družba se aktivno povezujejo na več ravneh in gradijo novo silo, ki bo aktivno posegala v družbeno realnost. Potrebujejo drug drugega, če želijo preprečiti propad naše države.

Z zamudo, pa vendarle objavljamo govor islandskega aktivista Revolucije loncev HÔrđur Torfásona, ki je 7.11.2013 spregovoril na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Video: Medart Kržišnik

Vstajniška TV predstavlja; Intervju z aktivistom Frankom Pleškom, Postojna